Εκτίμηση Επιπολασμού Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος στα παιδιά στην Ελλάδα (2019-2020)
Εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Με την συμμετοχή: Όλων των 71 Κ.Ε.Σ.Υ της χώρας και
Την Υποστήριξη: ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ και του ΝΕΥΡΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Κατά την τελευταία 20ετία η συχνότητα του Αυτισμού και των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος στα παιδιά είναι όχι μόνο αυξημένη αλλά και συνεχώς αυξανόμενη. Σύμφωνα με τις τελευταίες μεγάλες διαχρονικές μελέτες στις ΗΠΑ , η συχνότητα του Αυτισμού από 1/110 παιδιά που ήταν το 2009 - σήμερα το 2019 -αυξήθηκε σε 1 στα 59 παιδιά. Συχνότητα 1/59 παιδιά - που υπολογίζεται σήμερα στις ΗΠΑ - σημαίνει ότι 2 σχεδόν παιδιά στα 100 (1,7% ) -αναγνωρίζεται με Αυτισμό .
Στην Ευρώπη και την Ασία υπολογίζουν τη μέση συχνότητα λίγο μικρότερη (1 στα 100-150 παιδιά).Και πάντα τα αγόρια φαίνεται προσβάλλονται συχνότερα από τις κορίτσια σε αναλογία 4 αγόρια ανα / 1 κορίτσι. Γι αυτό και Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά Προληπτικό Έλεγχο για Πρώιμη Ανίχνευση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος σε όλα τα παιδιά.
Και ενώ όλες οι αναπτυγμένες χώρες έχουν κάνει ανάλογες επιδημιολογικές μελέτες στη χώρα μας, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα για τη συχνότητα των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος στα παιδιά.
Πρέπει να τονιστεί ότι η γνώση του ακριβούς επιπολασμού ενός ταχύτατα αυξανόμενου σε συχνότητα νοσήματος, όπως ο Αυτισμός, που έχει σοβαρές Εκπαιδευτικές, Κοινωνικές και Οικονομικές συνέπειες, επιτρέπει τον ορθό προγραμματισμό και σχεδιασμό τόσο των ιατρικών και θεραπευτικών πόρων όσο και των εκπαιδευτικών, υπηρεσιών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο της κάθε χώρας.
Γιαυτό και Η Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών, επιθυμώντας να συμβάλλει στην αποτύπωση της συχνότητας του σοβαρού αυτού νοσήματος και στην δική μας χώρα σχεδίασε και υλοποιεί ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ με τίτλο «Εκτίμηση Επιπολασμού Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος στα παιδιά στην Ελλάδα (2019)».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του τμήματος Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Συμμετέχουν σε αυτή διακεκριμένοι επιστήμονες της παιδιατρικής ,της επιδημιολογίας και της στατιστικής.
Για επιδημιολογικούς και άλλους σημαντικούς λόγους, η έρευνα διενεργήθηκε με τη συμμετοχή των 71 ΚΕΣΥ της χώρας, και συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή των Προϊσταμένων των 71 ΚΕΣΥ.
Η επιδημιολογική αυτή έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας καθόσον θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε τον ακριβή επιπολασμό ενός αυξανόμενης συχνότητας σοβαρού παιδικού νοσήματος, με σημαντικές ιατρικές, κοινωνικές , εκπαιδευτικές και οικονομικές συνέπειες.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να είναι εφικτός ο σχεδιασμός δομών και υπηρεσιών εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε περιφερικό επίπεδο βάσει δεδομένων.